De Helpdesk Bedrijfsgroei helpt mkb-ers en zzp-ers om hun groeiambities te kunnen verwezenlijken. Voor sommigen is groeien noodzakelijk om levensvatbaar te kunnen worden. Voor anderen is groeien onderdeel van een meerjarenplan maar weet men niet waar te beginnen. De Helpdesk Bedrijfsgroei begeleidt ondernemers. Valkuilen in beeld brengen. Een businessplan maken. Een frisse en tegelijkertijd ervaren blik helpt enorm. Een klankbord en sparringpartner. Een adviseur social media marketing. Een solide financieel plan. Verkrijgen van leningen. Ingangen bij nieuwe opdrachtgevers. Besparen op bedrijfskosten. Juridische valkuilen in beeld brengen en omzeilen. De Helpdesk regelt het allemaal.

Of u nu nationaal of internationaal wilt expanderen. We hebben de experts in huis die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn geaccrediteerd. We bieden advies, bemiddeling, coaching, training en opleiding, financiele ondersteuning en online marketing-support.

 

Spreekt dit u aan? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Internationaal zakendoen

U wilt meer groei dan u nu in Nederland kunt realiseren, of u wilt aantonen dat uw product ook in het buitenland succesvol kan zijn. Hoe pakt u dat aan? Exporteren en internationaal zaken doen heeft ook consequenties voor uw organisatie. Download hier onze checklist voor exporterende bedrijven.

 

Is uw bedrijf nog niet of beperkt actief in het buitenland maar heeft u wel die wens? Wilt u exporteren of juist kennis importeren? De subsidieregeling Starters in International Business (SIB) helpt MKB bedrijven met het zetten van stappen in het buitenland. Via deze regeling ontvangt u gratis een aantal intensieve adviessessies. De kosten voor deze begeleiding van 2.400 euro kunt u betalen met een voucher, die u eenvoudig kunt aanvragen. Lees meer…1

 

Naar welk land wilt u?

 

Als u wilt beginnen met exporteren of juist uw export wilt uitbreiden, dan is de eerste stap om het juiste land te kiezen. Wat bepaalt de verkoop van uw product of dienst? Voor trainingen op het gebied van IT beheer kunt u kijken naar de landen met de meeste IT-professionals. Voor gehoorapparaten kijkt u naar vergrijzing. In onze Exportlanden Selectiegids hebben we een voorselectie gemaakt van 64 landen die aan te raden zijn voor MKB bedrijven. Download hier de Exportlanden Selectiegids.

 

Als u wilt weten wat de kansen zijn voor uw product of dienst in een aantal landen, zonder uitgebreid marktonderzoek te doen, dan is een Market Quick Scan een goede oplossing. Samenwerkend Nederland heeft een netwerk van lokale experts die rapporteren dan over de haalbaarheid om uw product of dienst in hun markt te verkopen. U ontvangt per land een document van één tot twee pagina’s met evaluatie van uw aanbod. De kosten variëren van 300 tot 600 euro, de levertijd is over het algemeen twee weken. Lees meer…2

 

De Brexit komt eraan

Doet u zaken met het Verenigd Koningkrijk? Dan krijgt u ongetwijfeld te maken met de gevolgen van de Brexit. Op dit moment is nog onduidelijk hoe ‘hard’ de Brexit zal zijn. Maar er zal zeker invloed zijn op de manier van zaken doen met de UK.

 

Nederlandse importeurs en exporteurs die zaken met Groot-Brittannië doen, zullen last krijgen van ingewikkelder douane procedures, import- en export-heffingen en veranderingen rondom het verrekenen van de BTW voor inkoop van goederen en diensten. Voor deze bedrijven is het raadzaam om een Brexit impact scan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (https://www.brexitloket.nl/) te doen om een overzicht te krijgen van de consequenties voor de bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld ook aan de impact van de Brexit op kapitaalstromen en dataverkeer.

 

De overheid helpt u met u voor te bereiden op de Brexit. Bedrijven die nu al zaken doen met de UK kunnen 50% van de kosten voor een impactanalyse vergoed krijgen. Dit geldt ook de kosten voor het onderzoeken van nieuwe markten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

 

Vinden van agenten en distributeurs

 

Mogelijke agenten of distributeurs willen graag horen hoe u de market wilt benaderen en welke ondersteuning u hen gaat bieden. Zij kijken vooral naar hun eigen belang en hoe gemakkelijk uw product of dienst zal verkopen. Als uw product niet gecertificeerd is voor de markt, een slechte verpakking heeft of geen duidelijke marketing, dan zullen ze niet voor uw werken.

 

Daarom is het belangrijk om uw zoektocht naar agenten en distributeurs goed voor te bereiden. U kunt gebruik maken van beurzen of iemand inhuren om de eerste contacten te leggen, maar uw lokale zakenpartners zullen u zelf willen zien, en u hun bedrijf natuurlijk! Om tot een deal te komen en uw partner op weg te helpen zijn waarschijnlijk verschillende bezoeken en telefoongesprekken nodig.

 

Houd daarbij rekening met culturele verschillen. Een Chinese ondernemer zal eerst gaan vertellen over de historie van zijn bedrijf, en hoeveel mensen er werken, en dan pas op zijn producten ingaan. Een Amerikaan zal direct beginnen met de voordelen van zijn product voor jou. Sluit aan bij de lokale cultuur en gebruiken.

 

Samenwerkend Nederland heeft een uitgebreid netwerk van lokale specialisten in meer dan 30 landen. Neem contact op om te zien wat die voor u kunnen betekenen.

 

Online export en e-commerce

 

Als uw product er geschikt voor is, dan kunt u gebruik maken van online verkoopkanalen zoals Amazon, Alibaba of Lazada. De verleiding is groot om te gaan adverteren op grote platformen zoals Amazon.com en Yahoo.com, maar hier treft u ook de grootste concurrentie. Op iets minder grote platformen, zoals Amazon.de, FNAC.com in Frankrijk of Rakuten in Japan vindt u nog steeds miljoenen kopers, maar minder aanbieders.

 

De succesfactor bij online verkoop is lokalisatie, wat inhoudt:

 • De juiste producten verkopen, die lokaal in trek zijn
 • Op de juiste platformen aanwezig zijn, in de lokale taal
 • Genoeg aan promotie doen, op lokale (social) media
 • Uw proces van betalingen, leveringen en retouren optimaliseren

 

Samenwerkend Nederland kan u helpen om uw product effectief aan te bieden op lokale platformen in 10 niet-Engels sprekende landen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Turkije, Rusland, Iran, China, Japan, Thailand en het Midden Oosten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Starters International Business subsidieregeling

Is uw bedrijf nog niet of beperkt actief in het buitenland maar heeft u wel die wens? Wilt u exporteren of juist kennis importeren? De subsidieregeling Starters in International Business (SIB) helpt MKB bedrijven met het zetten van stappen in het buitenland. Via deze regeling ontvangt u gratis een aantal intensieve adviessessies.

 

Adviessessies en marktonderzoek

Het doel van de regeling is om u op weg te helpen met een goed exportplan. Hoe we dat doen, hangt af van uw situatie. In maximaal een viertal adviessessies van circa 2 uur kijkt een ervaren adviseur dan met u naar het volgende:

 1. Wat is de achtergrond van uw bedrijf zich en hoe past internationaliseren daarbij?
 2. Wat is uw sterkste product of dienst, welke doelgroep heeft u en waarin bent u internationaal onderscheidend?
 3. Welke landen lijken het meest haalbaar om uw product of dienst naar te exporteren? Gaat u daar zelf heen of zoekt u partners?
 4. Welke stappen moet u zetten om uw internationale ambities waar te maken en wat kost dat in tijd en geld?

 

Samenwerkend Nederland werkt hiervoor samen met een internationaal netwerk van export specialisten. Zij kunnen ook voor u zoeken naar concrete marktgegevens, bijvoorbeeld om een eerste indruk te krijgen van de toepasbaarheid van uw product in een bepaald land. Zo helpen we u op maat.

 

Eenvoudig aanvragen en een afspraak maken

Graag vertellen we u meer over deze regeling en geven we u aan hoe u een adviestraject met één van de door ons geselecteerde adviseurs aan kunt vragen. Neem hiervoor contact met ons op.

Met een Market Quick Scan weet je de exportkansen voor je product of dienst

Als u de kansen voor uw product of dienst in een aantal landen wilt weten, zonder uitgebreid marktonderzoek te doen, dan is een Market Quick Scan een goede oplossing.

 

Met onze Market Quick Scan hoeft u niet te reizen om een eerste indruk te krijgen. Samenwerkend Nederland heeft een netwerk van export specialisten in meer dan 30 landen. Zij kijken naar uw product of dienst en rapporteren over de volgende aspecten:

 • Hoe passend is uw product of dienst in hun markt? Is uw aanbod nuttig en past het bij de lokale cultuur, gebruiken of trends?
 • Publiek beschikbare gegevens over marktomvang, zodat u weet waarover u het heeft.
 • Mogelijke distributiekanalen.
 • Mogelijke concurrentie en welke prijzen gebruikelijk zijn.
 • Algemene aanbevelingen voor deze markt.

Dit resulteert in een compact document per land (klik hier voor voorbeelden), in het Engels. Als u bepaalde aandachtspunten of specifieke vragen heeft, dan besteden wij hier ook aandacht aan.

 

Goedkoper dan zelf op pad gaan

De prijzen voor onze Market Quick Scan wisselen per land:

 

USA, Japan, Australië, Singapore, VAE 600 euro
West Europa, Maleisië, Saoedi Arabië, Taiwan 500 euro
China, Russia, Brazilië, Kenia, Ghana, Turkije, Palestina, Jordanië, Iran 400 euro
Polen, Hongarije, Roemenië, Thailand, Vietnam, India 300 euro

 

De tarieven zijn exclusief BTW. Wilt u meer weten over landen die hier niet bij staan? Neem dan contact met ons op. De Market Quick Scan wordt meestal opgeleverd binnen twee weken. Op deze manier krijgt u een goed beeld voor welke landen u aanvullend marktonderzoek wilt doen of waar u zelf naar op pad wilt.

 

Advies

Bedrijfsgroei begint met een visie en oog voor de toekomst. Wat voor visie heeft u voor uw onderneming en hoe wilt u deze vorm geven? Wilt u een samenwerking aangaan met potentiële zakenpartners die voor uw bedrijfsvoering en omzet groei toegevoegde waarde hebben? Samen met u zullen wij de huidige en gewenste situatie in kaart brengen en vervolgens kunnen wij inventariseren wat de mogelijkheden zijn voor de groei en ontwikkeling van uw bedrijf in de toekomst. Er worden verschillende scenario’s doorgerekend en de gekozen scenario verder uigewerkt.  Vervolgens wordt er gekeken naar de flexibiliteit van de huidige bedrijfsvoering en het aanpassingsvermogen van het bedrijf om naar de gewenste situatie toe te groeien. Het kan zijn dat het herkennen van nieuwe markten noodzakelijk is om verder te groeien en dat u derhalve nieuwe zakenpartners hiervoor nodig heeft.

Bemiddeling

Begeleiding

De tweede stap is het schrijven van een bedrijfsplan. Met een sterk ondernemingsplan kunt u inspelen op de toekomstige ontwikkelingen in de markt en de maatschappij. Tevens moet u rekening houden op veranderingen in de wetgeving en omgeving. Dit begint met het schrijven van een strategisch bedrijfsplan dat immers noodzakelijk is voor het verkrijgen van de benodigde financiering en vergunningen voor de beoogde bedrijfsontwikkeling. Bedrijsgroei vraagt de nodige investering in tijd, energie en financiële middelen. Het vraagt een flexibiliteit in uw bedrijfsvoering en uiteindelijk de optimialisatie hiervan. Samen met een financiële expert zou u uw bedrijfsplan te onderbouwen met een investeringsplan, liquiditeitsprognose en rentabiliteitsvergroting. U zou advies kunnen krijgen over de financiele implicaties van diverse scenario’s. Onze ervaren ondernemers en zakenpartners kunnen putten uit een rijke ervaring en kunnen hiermee van dienst zijn.

Heeft u interesse in deze ondersteuning? Doe hier een aanvraag!