Overweegt u mee te doen aan het overleg en wilt u ter informatie de volledige stukken voor het overleg ontvangen, stuur dan een mail aan secretariaat@samenwerkendnederand.nl onder vermelding van het onderwerp van het overleg.
Voor overheidsfunctionarissen en vastgoedadviseurs
Met medewerking van bouwadviesbedrijven in het maatschappelijk vastgoed
Programma
- Ontvangst met koffie / thee
- Opening door de dagvoorzitter
De bijeenkomst is uitsluitend gebaseerd op specifieke aansprekende praktijkvoorbeelden van de initiatiefnemers en deelnemers. De deelnemers kunnen bij opening van de bijeenkomst melden welke vraag- en probleempunten zij zelf aan de orde willen stellen. Tijdens de bijeenkomst zullen deze problemen grondig worden behandeld, samen met een aantal van de al genoemde onderwerpen onder agendapunt 4, middels praktische intervisie met elkaar. Doelstelling: verkrijging van handvatten voor het maken van keuzes. Men geeft elkaar tips voor kwaliteitsverbetering en kostenreductie. Gebleken is dat gemeenten en andere partijen in het maatschappelijk vastgoed daar erg veel baat bij kunnen hebben.
- Tot bij aanvang van de bijeenkomst kunnen nog vraag- en probleempunten worden geagendeerd m.b.t. de volgende relevante thema’s in het (gemeentelijk) vastgoed:
Overheveling budgetten buitenonderhoud scholen, Duurzaamheid gebouwen (BREEAM), doordecentralisatie budget onderhoud scholen, regelgeving onderwijshuisvesting, duurzaam beheer en onderhoud, meerjaren-onderhoud (MJOP – costs of ownership), Brede school, langetermijnvisie huisvesting, overdracht schoolgebouwen en -terreinen aan bevoegd gezag, brand- en constructieve veiligheid, aanbesteding (EMVI) en contractvorming – duurzaam inkopen, energieprestaties, geluid-isolatie, klimaat en akoestiek, leegstand, herbestemming en renovatie, eigendom en beheer Multifunctionele Accommodaties (MFA).
- Door gemeenten zijn in de afgelopen periode de volgende vraag- en aandachtspunten ingebracht:
- Als gevolg van krimp neemt het aantal leerlingen af en de leegtand toe. In de praktijk blijkt dat schoolbesturen eerder voor de concurrentieslag kiezen dan voor samenwerking. Daar waar gemeente kiest voor instandhouding onderwijsvoorzieningen verspreid over de gemeente, kiezen schoolbesturen voor instandhouding zonder spreiding.
- Scholen worden zaalverhuurders en concurreren met andere aanbieders van maatschappelijke voorzieningen. De gemeente zoekt naar een rol en naar mogelijkheden om leegstand actief te helpen verminderen.
- Wij mogen Integrale Kindcentra in nieuwbouwsituaties realiseren. Maar de kinderopvangpartners redden dat niet en gaan financieel telkens kopje onder. We zijn nu de afweging aan het maken of we zullen kiezen voor leegstand of een kindopvangpartner zullen toelaten tegen een lagere huur. Met een negatieve exploitatie en een verlies voor de gemeente op de koop toe.
- We hebben te veel verouderde gebouwen en leegstand. Tegelijkertijd zijn er wensen tot nieuwbouw van multifunctionele gebouwen.
- Gemeente en schoolbesturen hebben een plan ontwikkeld voor vernieuwbouw van 2 basisscholen en 1 speciale basisschool. De gemeente heeft duurzaamheidsambities die niet passen bij het beschikbaar gestelde krediet. Daarnaast is de verantwoordelijkheid voor het buitenonderhoud per 1-1-2015 naar schoolbesturen gegaan. We willen tot een optimale brede school komen.
- We zoeken naar ervaringen en adviezen m.b.t. circulair bouwen. Zowel nieuwbouw als renovatie/groot onderhoud.
- In het kader van bezuinigingen worstelen we vrijwel constant met de afweging tussen renovatie en nieuwbouw.
- Moeten we bouwdelen afstoten of leeg laten staan? We kampen met leegstand van schoolgebouwen terwijl andere scholen die juist ruimte tekort komen, niet van zins zijn bij de andere school in te trekken. We zoeken naar mogelijkheden om deze patstelling te doorbreken.
- We zitten met een doorgedecentraliseerd schoolbestuur in een overgangsfase waarin we de afweging moeten maken of we dit schoolbestuur nog zullen moeten helpen met een gemeentegarantie om financiering mogelijk te maken (geen risicovolle lening).
- Hoe krijg ik een EMVI-aanbesteding SMART (specifiek, meetbaar, realistisch en tijdgebonden)? Ik heb het gevoel dat er vaak subjectief wordt beoordeeld in plaats van objectief. We zoeken naar praktisch toepasbare voorbeelden van objectieve en SMART-criteria.
- We merken dat nogal eens extra schoollokalen worden gebruikt buiten de opgegeven norm om. We overwegen om huur te gaan vragen of een bruikleenvergoeding.
- We willen leegstand terugdringen en dus met de externe partners (schoolbesturen) komen tot efficiënt gebruik van de lokalen / ruimten op scholen. We hebben daarbij echter te maken met verschillende belangen van de verschillende schoolbesturen wat in de praktijk leidt tot problemen.
- De overdracht van schoolgebouwen richting schoolbesturen loopt moeizaam. Een meting volgens NEN 2767 (nulmeting) is in ieder geval de basis.
- Invulling / herontwikkeling van leeggekomen schoolgebouwen. Er is in de markt vaak weinig interesse voor. Maar ga je dan voor sloop en herontwikkeling van het perceel of geef je het een maatschappelijke functie waaraan veel kosten zijn verbonden en vraagstukken als verantwoording voor het beheer ? Ik overweeg een ontwikkelende aannemer erbij te betrekken.
- We willen scholen renoveren maar treffen daarbij vaak asbest aan. We willen de gebouwen bovendien late voldoen aan de moderne onderwijseisen.
- We merken dat scholen zich bewust zijn van de overgang van bepaalde verantwoordelijkheden per 1-1-2015 (buitenonderhoud) en daardoor hebben we de laatste tijd te maken met discussies over gemaakte afspraken tot eind 2014, waarschijnlijk omdat men zich niet volledig bewust is geweest van de gevolgen van de wijzigingen per 1-1-2015.
- Hoe gaan we om met scholen die ongebreideld groeien (“iedereen is welkom”-beleid) versus scholen met een beetje leegstand en/of scholen met wachtlijsten in een beperkt krimpende markt?
- Er is weerstand t.a.v. medegebruik en er zijn vaak verschillen in vierkante meters op papier en in werkelijkheid. We zoeken naar juridische mogelijkheden als gemeente om beslissingen te kunnen forceren.
- We hebben leegstand in schoolgebouwen. We zoeken naar oplossingen zowel in het gemeentelijke accommodatiebestand alsook andere invullingen.
- We zoeken naar herbestemmingsmogelijkheden voor leegstaande schoolgebouwen. We hebben nu al veel lege lokalen en binnenkort een compleet leegstaande school.
- Hoe om te gaan met leegstand in schoolgebouwen a.g.v. krimp? Bijvoorbeeld herbestemming, verhuur, kosten, prognoses langere termijn die onzeker zijn.
- We verhuren graag ruimte aan kinderopvangorganisaties. Het is gunstig en gewenst voor de brede scholen. Bij nieuwbouw van scholen investeert de gemeente in ruimte voor kinderopvang tegen kostendekkende huur. Nu er meer leegstand is, wordt het aantrekkelijker om goedkoop te huren bij bestaande scholen. Dat doorkruist het bestaande beleid. Ons doel is: een transparante en eerlijke wijze van huisvesting van kinderopvang bij scholen.
- Er is veel onduidelijkheid over de WOZ-waarde van incourant vastgoed
- Wat is in geval van kostprijs-dekkende huurberekeningen de basis: boekwaarde of WOZ of marktwaarde?
- Slotronde en afsluiting
Iedereen krijgt de kans tot een laatste woord, een slotconclusie en het doen van een persoonlijke aanbeveling. Ook hiervan wordt verslag opgemaakt.